عبارت روف گاردن (Roof Garden)، یکی از اصطلاحات رایج در املاک است. روف گاردن معمولاً برای آپارتمانهای مرتفع، برجهای مسکونی لاکچری و مدرن و حتی برخی از ویلاهای شمال مطرح میشود. روف گاردن به معنای “بام سبز” میباشد و یکی از عناصر طراحی و معماری سبز برای ساختمان محسوب میشود. این اصطلاح به یک فضای سبز روی بام اشاره دارد که شبیه به محوطه سازی ویلا طراحی میگردد.
املاکی که دارای روف گاردن هستند، قیمت گرانتری دارند؛ چرا که طراحی خاصی برای این قسمت به کار رفته؛ به گونهای که امکان کاشت و پرورش گلها و گیاهان روی بام ساختمان فراهم شده است. طراحی روف گاردن هم بستگی به موقعیت ساختمان شرایط آب و هوایی و جدیدترین ایدههای طراحی این قسمت دارد. روف گاردن هم یکی از اصطلاحات رایج در املاک است که زمانیکه برای خرید ویلا در شمال میروید با آن بسیار برخورد میکنید. ویلاهای دارای روف گاردن بسیار زیبا و جذاب هستند.
انتخاب خاک برای روف کاردن
انتخاب خاک مناسب برای روفگاردن یکی از فاکتورهای کلیدی است. این نوع خاک باید وزن کمی داشته و توانایی جذب آب در آن زیاد باشد و البته نباید فراموش کرد خاک مدنظر باید غنی از کود برای تغذیه مناسب گیاهان باشد.
تقسیم وزن در روف گادن
طبیعی است که ساخت روفگاردن باعث افزایش فشار بر روی پشتبام خواهد شد؛ بنابراین ساخت باغچهها و یا آلاچیق باید با محاسبات دقیق انجام شود تا بتوان اضافه وزن ناشی از آن را برطرف کرد.
ایزولاسیون روف گاردن
ایزولاسیون در روف گاردن یکی از مهمترین بخشها است. در واقع ایزولاسیون عایق مناسبی است که از عبور آب به فضایی که زیر روف گاردن قرار میگیرد به خوبی جلوگیری میکند. این مرحله باید به درستی و با دقت انجام شود.
هزینه های مربوط به نوسازی و تعمیرات اساسی کاهش می یابد.
هزینه های انرژی و دفع فاضلاب کاهش می یابد.
هزینه سیستم تهویه کاهش می یابد.
کاهش ۱۰ الی ۵۰ درصدی هدر رفت و جاری شدن آب حاصل از بارندگی ها به داخل فاضلاب های شهری ( روف گاردن با پوشش گیاهی خود مانع از هدر رفتن آب باران شده و آب کمتری روانه فاضلاب شهری شده و بیشتر جذب گیاهان می شود و در اکوسیستم طبیعت باقی می ماند. )
پوشش سبز سقف، به دلیل نگهداری و محافظت از کف پشت بام در برابر اشعه خورشید، گرما و سرما، طول عمر مفید سقف ساختمان را دو تا سه برابر می کند
در کنار مزایای ایجاد روف گاردن بر روی بامها، در صورت عدم دقت در طراحی و اجرا، معایب و پیامدهای منفی به وجود می آید که به مواردی از آن اشاره می کنیم.
طراحی روف گاردن باید با توجه به شرایط اقلیمی محل مورد نظر انجام شود، انتخاب نوع متریال و گیاهان موجود از اهمیت بالایی برخوردار است، عدم تطبیق این موارد با منطقه هدف می تواند مشکلاتی را در پی داشته باشد.
بالا بودن وزن روف گاردن که به دلیل وزن خاک، گیاهان کاشته شده، تعبیه سازه ها و تجهیزات و … اتفاق می افتد، گاهی با معیارهای سازه ای قابل قبول منافات دارد. اما با اجرای تمهیدات خاصی این مشکل قابل رفع می باشد. در ساختمان های جدید، می توان در زمان طراحی و ساخت، وزن وارده را در نظر گرفت و به تقویت سازه پرداخت. در ساختمان های موجود و قدیمی نیز بهترین راهکار استفاده از روف گاردن با سیستم مدولار می باشد.
انتخاب نا آگاهانه گیاهان و درختانی که ریشه عمیق دارند، ممکن است به سیستم عایق سقف ضرر بزند. از آن جا که این گونه تعمیرات با سختی زیادی همراه است مشکلاتی ایجاد می شود. برای جلوگیری از این مشکل، باید در انتخاب پوشش گیاهی مناسب دقت و با کارشناسان این زمینه مشورت شود.
یکی دیگر از معایب روف گاردن، هزینه اجرای اولیه آن نسبت به سقف های معمولی می باشد. که البته در درازمدت و با کاهش هزینه های انرژی و نگهداری بام، این هزینه ها جبران شده و با توجه به مزایای آن، به صرفه هم می باشد.