املاک ویلا گامی هوشمند در دنیای املاک

قولنامه

قولنامه نوعی قرارداد اولیه‌ی فی‌مابین طرف خریدار و طرف فروشنده است. فروشنده قرار است ملکی را به خریدار واگذار کند و شرایط این واگذاری طی قراردادی به نام قولنامه مشخص می‌شود. واگذاری ممکن است در ازای وجه کاملاً نقد مشتری و یا در قالب چند قسط با فاصله‌های زمانی مشخص انجام گیرد.
در قولنامه تمام این جزئیات ذکر می‌گردند و اطلاعات مربوط به سند نیز به یادداشت می‌رسد. نکات حقوقی مهم هنگام تنظیم قولنامه باید به اطلاع خریدار و فروشنده برسد.
سپس طرفین معامله آن را امضا کرده و تا وقتی که معامله و انتقال سند و انتقال وجه به صورت کامل انجام نشده، از اعتبار برخوردار است. مسئله‌ی تنظیم قولنامه یکی از اصلی‌ترین مسائل حقوقی است که باید درباره‌ی آن اطلاعات کافی داشته باشید.

املاک ویلا

تفاوت قولنامه خانه با مبایعه‌ نامه

همان‌طور که در قسمت قبل اشاره کردیم، قولنامه و مبایعه نامه با هم تفاوت دارند و نباید به جای هم استفاده شوند. این دو قرارداد از نظر معنا متفاوت هستند. از نظر حقوقی هم قولنامه و مبایعه نامه در برخی جزئیات فرق دارند. البته در بسیاری از موارد هم مشابه هم هستند.
تفاوت اصلی قولنامه و مبایعه نامه در پرداخت است. موقع عقد مبایعه نامه باید حتما وجهی به فروشنده پرداخت شود و خریدار سند آن را بگیرید. درمقابل در قولنامه ممکن است قول و قرار بگذارید برای زمان مشخص و وجهی در همان ابتدا پرداخت نشود.

چه نکاتی باید در نوشتن قولنامه رعایت کرد؟

بسته به اینکه فروشنده یا خریدار هستید ،قوانینی را باید در نوشتن قولنامه رعایت کرد. اول شرط در نوشتن قولنامه محکم کاری است .اگر طبق قولنامه هریک از طرفین قولنامه به تعهدات موجود در قولنامه عمل نکند ،می تواند طرف مقابل از او وجه التزام بگیرد.وجه التزام نوعی جریمه است که برای کسی که قول و قرارهای خود را انجام نداده و مقدار ان در قولنامه مشخص می شود به سه صورت است:
1-هریک از طرفین اگر تعهدات خود را انجام ندهند،طرف دیگر وجه التزام را دریافت کند و معامله به هم می‌خورد.
2-حالت دوم این است که هم مبلغ مشخص می شود کسی که قول و قرارهای خود را انجام نداده باید جریمه ای بدهد اما معامله هم چنان برقرار است و فرد باید قول و قرارهایی که عقب افتاده را عمل کند.
3- طرفین توافق می کنند که در روز معینی به دفترخانه بروند اما اگر هرکدام از افراد نیامدند برای هر میزان تاخیر باید جریمه پرداخت کنند.

املاک ویلا

ویژگی‌های قولنامه

اولین ویژگی قولنامه در این است که با وجود بحث پیرامون صحت اعتبار آن، باید پذیرفت که قولنامه‌ها قراردادهای معتبری هستند که می توان به آنها استناد کرد.
در قولنامه تعهد به این صورت است که دو طرف می پذیرند شرایط لازم را برای انعقاد قرارداد در آینده فراهم کنند. در واقع نوع تعهد در قولنامه از نوع تعهد به انتقال در آینده است.
با وجود اینکه قولنامه هنوز به عنوان قرارداد معتبر مورد استفاده عموم قرار می‌گیرد، بهتر است برای حل مشکل اعتبار و الزام قولنامه‌ها، مبایعه نامه هم تنظیم کنید.

آیا قولنامه تنظیمی در بنگاه معاملاتی سند رسمی است؟

قراردادی که تحت عنوان قولنامه در بنگاه‌های معاملاتی یا بیرون از آنجا تنظیم می‌شود، سندی عادی است و به همین دلیل طرفین (خریدار و فروشنده) باید نهایت دقت را در تنظیم آن داشته باشند تا بعداً دچار مشکل نشوند.

املاک ویلا

مهمترین جزء قولنامه چیست؟

مشخصات خریدار، فروشنده و ملکی که قرار است معامله شود اولین و مهم‌ترین بخش در قولنامه است. در این سند همچنین زمان آغاز و پایان معامله ذکر می‌گردد و همچنین طرفین بنا به توافقی که بین خودشان می‌کنند، حقی را برای فسخ معامله در صورت به وجود آمدن شرایط خاص در نظر می‌گیرند. منظور از شرایط خاص شرایطی است که خریدار یا فروشنده بر طبق آن حق دارند از نظر حقوقی و قانونی معامله را بر هم بزنند

مطالبات بر اساس قولنامه

مفاد قولنامه‌ها اغلب به این صورت پیش‌بینی می‌شود که دو نفر در مقابل هم تعهد می‌‌کنند در تاریخ غالباً معینی در دفترخانه حاضر شده و معامله‌ای را بر اساس شرایط قولنامه انجام دهند. در صورتی که هر یک از آنها در موعد مقرر از حضور در دفترخانه و انجام معامله خودداری کنند مبلغی به عنوان وجه التزام به طرف دیگر پرداخت کند.
حال با در نظر گرفتن تخلف طرف مقابل باید بررسی کرد شخص ذینفع قادر است چه تقاضایی از دادگاه نماید؟ در چنین حالتی مسائل زیر جای بررسی دارد: نخست اینکه ذینفع باید الزام به انجام معامله را از دادگاه تقاضا کند یا وجه التزام را؟ دوم اینکه آیا برای شخص ذینفع امکان مطالبه الزام به انجام معامله و وجه التزام را با همدیگر دارد؟
بدیهی است در صورتی که در متن قولنامه درج شده باشد که در صورت تخلف فروشنده علاوه بر اینکه ملزم به اجرای قرارداد خواهد بود، مبلغی نیز می‌بایست به عنوان وجه التزام به خریدار بپردازد این توافق بر اساس ماده ۱۰ قانون مدنی محترم است و در چنین صورتی الزام فروشنده به انجام معامله و مطالبه وجه التزام منعی ندارد. توجه به این نکته از اهم مسائل است که در صورت تأخیر و انجام نشدن تعهدات، خسارت تأخیر تأدیه پیش‌بینی شده باشد و مطالبه آن با درخواست اجرای اصل آن منافات ندارد.
همچنین نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که کسی که وجه التزام را مطالبه می‌کند، باید خود تعهداتش را به طور کامل ایفا کرده باشد. به عنوان مثال خریدار باید در دفترخانه حاضر شود و قیمت معامله را نیز به رؤیت دفتردار برساند و اجرا نکردن تعهد طرف دیگر احراز شود.

املاک ویلا

اعتبار قولنامه در دادگاه

قولنامه مانند سایر قراردادهایی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم می‌کنند، در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند و به موجب آن می‌توان الزام (اجبار) طرفی را که از انجام تعهدش خودداری می‌کند از دادگاه درخواست کرد.
به این ترتیب، اگر فروشنده از حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی ملک به خریدار خودداری کند، خریدار می‌تواند از دادگاه صالح درخواست کند تا او را برای به نام زدن سند در دفترخانه مجبور و ملزم کند.

املاک ویلا

مطالب پر بازدید